MAAILMAN PARAS SYY


Lapsettomuuslääkärin ilo ja arki

Sanna OksjokiVoi miten nopeasti kahdeksan kuukautta onkaan hujahtanut! Tähän aikaan on sisältynyt paljon uuden oppimista, iloa, naurua ja toiveiden täyttymistä, mutta välillä myös harmistuksen kyyneleitä ja pettymyksiä.

Aloitin vuoden alussa lääkärinä Väestöliiton Turun lapsettomuusklinikalla. Ala oli alkanut kiinnostaa jo opiskeluaikana tehdessäni tutkimustyötä munasarjan sidekudoksen molekyylibiologiasta. Nyt, viisitoista vuotta myöhemmin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkärinä, itselleni oli avautunut mahdollisuus vihdoin päästä oppimaan näitä asioita käytännössä ja tekemään työtä lapsettomuuslääkärinä. Se oli unelmieni täyttymys ja puhkuin tarmoa uuden edessä!

Ensimmäisen kuukauden seurailin kollegoiden vastaanottoa, tutustuin laboratorion toimintaan, opettelin tietokoneohjelmien käyttöä ja monia käytännön asioita. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin peruskoulutukseen ei juuri sisälly oppia lapsettomuushoidoista, joten suuri osa asioista ja toimintatavoista oli täysin uusia. Vähitellen kuitenkin perusasiat alkoivat hahmottua ja jo helmikuussa sain vastaanottaa omia asiakkaita.

Itselläni on ollut ilo ja onni työskennellä huippuammattilaisten keskellä. Koko klinikan henkilökunta toimii tiiminä ja tunnelma on ollut hieno. Hoitajat, klinikkasihteeri, laboratoriohenkilökunta ja lääkärit yhdessä ovat luoneet todella ihanan työyhteisön, jossa apu on aina ollut saatavilla, koskipa avuntarve sitten pohdintaa spermanäytteestä, alkioita, hoidon suunnittelua ja aikataulutusta tai laskutus- ja printteriongelmia.

Väestöliitossa työskennellessäni olen kokenut, että itselläni on syntynyt aivan erityislaatuinen suhde asiakkaisiini. Olen itse kulkenut heidän rinnallaan oppimisen polkua ja tavoitteena meillä kaikilla on ollut toteuttaa yksi heidän suurista haaveistaan. Vastaanotoilta on puuttunut jatkuva kiire, ja siten on ollut aikaa jutella ihmisten kanssa ja perehtyä kunnolla heidän tilanteeseensa. Jokainen asiakas on ollut tärkeä – he pysyvät mielessäni ja toivon kaikille heille plussatuulia!

Jatkan nyt Turun yliopistolliseen keskussairaalaan suorittamaan lisääntymislääketieteen lisäkoulusta. Toivon, että saan kuitenkin vielä palata tänne paljon oppia mukanani. Väestöliittoon on joka päivä ollut mukava tulla töihin!

Sanna Oksjoki

Kirjoittaja on Väestöliiton Turun lapsettomuusklinikan erikoislääkäri, joka on parhaillaan opintovapaalla

 


Source: Perhe ja työ